dijous, 11 de juny del 2009

Valoració sobre la dimissió del cap de la policia local

Ahir els tres grups de l'oposició LA PLIC, CIU i PP van convocar la premsa per tal de fer una valoració sobre la dimissió del cap de la Policia Local Joan Berguedà.
Tot seguit teniu el manifest que va ser lliurat a la premsa:
Fa 5 dies que el cap de la policia local va dimitir, ens ho van comunicar a través d’un correu electrònic, i hem esperat a la Comissió informativa d’avui per saber les explicacions de la regidora Sra. Laura Forcadell sobre la dimissió.

Deixant de banda el tema polític, no hem dubtat mai de la professionalitat del Sr. Bergadà. Li agraïm el temps que ha estat al servei de l’Ajuntament de Cambrils i li desitgem molta sort en el proper repte als Mossos d’Esquadra.

Des del primer moment, des dels grups municipals a l’oposició, vam dubtar de la forma de contractació, per lliure designació com a càrrec de confiança, ja que legalment aquesta provisió cal fer-la amb una convocatòria pública per torn lliure, promoció interna o mobilitat interadministrativa, en cap moment per lliure designació. El cap de la policia local no ha de ser un càrrec de confiança sinó que cal que sigui un càrrec a llarg termini que ha d’estar per sobre de l’orientació política del govern municipal del moment.

El nostre posicionament en aquest tema s’ha vist ratificat per la resolució de la Secció quarta de Barcelona de la Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual suspèn cautelarment l’acord adoptat per la JGL 11/04/09 pel qual s’aprovaven les bases específiques que regien el procés de provisió del lloc de treball de Cap Operatiu de la Policia Local.

Un cop més a l’oposició ens donen la raó.

Dit això i donada la trajectòria de la regidoria de Protecció ciutadana i mobilitat, amb diferents processos judicials oberts, ens resulta sorprenent que una persona designada per via de confiança presenti la seva dimissió presumptament per pressions indeterminades.

El que no ens ha quedat clar és si aquesta persona ha perdut la confiança de la regidora, o és que no ha volgut ser corresponsable de certes pràctiques poc ètiques, ja que resulta significatiu que fa només 2 setmanes els grups municipals de PP, CiU i Plic vam denunciar la contractació d’un curs impartit per 9 professors vinculats al PSC d’un total de 12. Cal recordar que estem esperant les explicacions de la regidora i l’alcalde sobre qui va ser la persona o institució que li va recomanar una empresa “fantasma”. Fem esment que es va aprovar el pagament d’una factura a una empresa inexistent, que després aquesta mateixa empresa va dir que aquest era el nom comercial i el nom fiscal era un altre, però això és fals ja que el suposat nom comercial no ha aparegut mai en cap lloc.
Sempre defensant i donant suport a la policia local, denunciem que la regidoria no funciona. Una regidoria que ha vist augmentat el seu pressupost, en costos de personal i costos materials. Ens preocupa el fet de que dins d’un cos com el de la policia local existeixin demandes per mobbing i per la via del contenciós-administratiu.

Ens preocupen certes actituds prepotents de la Sra. Forcadell que, malgrat ser d’esquerres, ha demostrat per activa i per passiva que no en té gens de mà esquerra.

Reiterem la nostra proposta que la regidoria de Protecció ciutadana i mobilitat basi les seves actuacions en l’auditoria operativa de la policia local de Cambrils que va elaborar la Direcció General de Seguretat Ciutadana, del Departament d’Interior, de la Generalitat de Catalunya a l’any 2006, i que definia quin havia de ser el disseny de la policia local amb el desplegament dels Mossos d’esquadra a la nostra població. Demanem que l’equip de govern deixi de fer lectures en diagonal d’aquest estudi i apliqui les directrius que allí es recomanen.

Exigim a la Sra. Forcadell que no hipotequi el futur de la policia amb la contractació precipitada d’un nou cap de la policia local. Ens cal més transparència per saber com hem arribat aquí, on som i cap a on anem.

Després d’haver escoltat les diferents versions, creiem fermament que les decisions polítiques han estat per sobre les decisions professionals i hem deduït que aquest ha estat un dels motius que han fet prendre la decisió de dimitir al Sr. Bergadà.

Ja estem acostumats a que els socis de govern, ERC i ICV, cada vegada que hi ha un problema no es pronunciïn.

Ha arribat el moment que ERC i ICV facin una valoració i es posicionin sobre: la direcció política de la regidoria, la dimissió del cap de la policia i a la vegada la contractació del curs de formació.

Els tres grups municipals de PP, CiU i LA PLIC de l’Ajuntament de Cambrils vam prendre el compromís de fiscalitzar i controlar l’acció de govern , malgrat els impediments que tenim diàriament en la nostra tasca.

Una vegada més, no tolerarem que aquest tema caigui en l’oblit o el silenci. Exigim explicacions per part de l’alcalde que és el màxim responsable de la policia local. I pensem arribar fins a les darreres conseqüències que permetin els instruments legals al nostre abast.

Diari de Tarragona confirma alguns dels arguments que ahir vam exposar.
J.Cabré- E.Castaño
No aguantaba más –señalan fuentes cercanas a Joan Berguedà–. El ya ex jefe de la Policía Local de Cambrils (desde el punto de vista operativo) había intentado antes desvincularse un par de veces del cuerpo local, pero siempre el alcalde cambrilense, Robert Benaiges, le terminaba convenciendo. Sin embargo, esta vez no ha habido marcha atrás. O él o la marcha de la concejal Laura Forcadell al frente de la Policía Local. Como lo segundo era imposible, Berguedà tenía claro que volvía a los Mossos d’Esquadra (había estado 14 años en la división de tráfico), aunque todavía no sabe ahora qué destino le asignarán.
El Diari intentó ayer conocer la versión de Berguedà, pero amablemente declinó hacer declaraciones y sólo expresó su deseo de disfrutar de las vacaciones que tiene hasta julio, cuando deberá incorporarse a la policía autonómica. Aunque él no habló, es público y notorio que el deterioro de la relación con la edil Laura Forcadell ha sido el principal detonante de su dimisión que entró en el Ayuntamiento a las 14 horas del pasado miércoles 3 de junio y sólo argumentando su interés en volver a los Mossos, donde ha estado 14 años de servicio.
La intromisión política, según admiten algunos de sus compañeros del cuerpo, procede tanto en aspectos técnicos como de la forma de gestionar la plantilla (refuerzos, operativos...). Ello ha terminado por romper la relación iniciada el pasado 1 de septiembre, cuando el Ayuntamiento de Cambrils fichaba a Joan Berguedà (entre 12 candidatos) para «mejorar la estructura y dar a la ciudad los efectivos necesarios», explicaba por aquel entonces la edil Forcadell días antes de la presentación oficial del nuevo inspector.
L'equip de govern, que curiosament va convocar la premsa, nega qualsevol d'aquestes afirmacions. Noticia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada